Vi måste göra motstånd.

Är det någon som läser den här bloggen som på allvar fattar vad som håller på att hända med Sverige och Europa? Är det någon som är medveten av vilka inskränkningar i integritet och personlig frihet vi står inför?

Först FRA-lagen, som gav staten tillåtelse att spana kabeltrafik och registrera i princip allt vi gör på internet. Och då handlar det inte bara om den gamla tidens signalspaning efter brottslig verksamhet, utan vilken myndighet som helst kan gå via regeringen, regeringskansliet eller försvarsmakten och få ut information som de anser sig behöva. Åh, tilläggen som nu är under behandling föreslår visserligen bl.a. att alla beslut om spaning måste gå genom en specialkonstruerad domstol. Ett förslag som lagrådet sågade. Och tacka fan för det, när det är en domstol som är stängd för enskilda och besluten inte kan överklagas. Vår integritet ska istället skyddas på ett ”abstrakt plan” av ett integritetsskyddsombud. I slutändan blev begränsningarna som det talades så mycket om när lagen drevs igenom noll och ingenting.

Nästan steg efter FRA-lagen är som bekant IPRED, som gjorde privata företag till poliser med rätt att bedriva brottsbekämpning i fall där de själva har ekonomiska intressen. De får också helt plötsligt rätt att bedriva utpressning Det som lät som årets skämt är nu en högst verklig företeelse. Det finns dock internetoperatörer som vägrar registrera trafik med hänvisning till de mänskliga rättigheterna, och man hittar dem här. Det kommer dock inte att kunna pågå så länge till, vilket vi snart ska se…

…för snart har vi nämligen Telekompaketet över oss. I Sverige diskuteras implementeringen i Trafikuppgiftsutredningen. Telekompaketet innebär att operatörer blir tvingande att spara alla information som gäller vem som kommunicerade med vem, när, var och hur, och det gäller kommunikationssätt som telefonsamtal, SMS, MMS, mejl och internetuppkopplingar. För mobiler lagras även telefonens position vid början och slut. Däremot lagras inte innehållet. Som vanligt motiveras det hela med förebyggandet av grov brottslighet, vilket är mycket mer än terrorism och hot mot rikets säkerhet. I förslaget innebär också att operatörer kan bli tvingade att filtrera bort sådant som inte är ”lawful content”, vilket öppnar upp för censur på riktigt godtyckliga grunder.

Och TA-DA! Vad följer på Trafikuppgiftsutredningen om inte ytterligare en utredning, den här gången under namnet Polismetodutredningen, som direkt syftar till att utvidga möjligheterna till utlämning av den information som lagras i enlighet med Trafikuppgiftsutredningen. Vissa specifika brott har nämnts, däribland olåvlig kårbildning, vilket kommer ruskigt nära åsiktsregistrering.

Så vad har vi kvar? En hel del visar det sig. IPRED2 har röstats igenom i EU, vilket öppnar upp för straffrättsliga påföljder på fildelningsbrott. Det vill säga inte bara böter, utan även fängelse för dem som på något sätt assisterar fildelning. Youtube, internetoperatörer, människor och institutioner som tillhandahåller öppna nätverk är bara några som kan påverkas. Dessutom ska branschorgansiationer som Antipiratbyrån kunna ingå i polisens utredningar, och därmed få tillgång till alla uppgifter som kommer fram genom dem. Om detta inte är jäv så vet jag inte vad som klassas som det. Hur ska det vara möjligt för någon att bli garanterad rättssäkerhet när stämniningssökaren/”brottsoffret” är samma person som utför polisutredningen.

Sedan också datalagringsdirektivet, som till och med jag har svårt att skilja från Telekompaketet. Ett viktigt tillägg är dock att det blir förbjudet att vara anonym på nätet, och olika anonymiseringstjänster blir olagliga.

Sista med inte minst har vi ACTA, som är ett hittills extremt hemligt förslag. Hittills finns inget officiellt, men läckta dokument hittas på wikileaks. Sammanfattningsvis kan man säga att detta är ett förslag som arbetats fram i nära samarbete med medieindustrin i syfte att iscensätta en fullskalig hetsjakt på filfdelare. Bl.a. ska tullpersonal kunna söka igenom din dator eller mp3-spelare i jakt på fildelat material.Även internetoperatörer tvingas samarbeta genom att lämna ut personuppgifter utan rättegång, ytterligare censur och avstängning av internetabbonemang, kanske bara vid misstanke om brott. Detta är f.ö. något som redan sker på bl.a Uppsala universitet, där studenter blir avstängda från internet endast vid misstanke om brott. Här har vi också den franska Hadopi-lagen, som även den bygger enbart på misstanke om brott.

Lagar som dessa dris igenom med motiveringar som handlar om fildelning, pedofili, terrorism och annat som betecknas som samhällets avskum. Men det vore en lögn att påstå att du och jag inte påverkas i slutändan. Alla dessa lagar kommer tillsammans innebära extrema intrång i ditt och mitt privatliv. Det beror visserligen på i vilken utsträckning man använder internet, men för mig och många andra i min generation blir följderna katastrofala. All information om vad jag och då gör på internet kommer att lagras. För mig innebär det att staten utan problem kan få reda på vilka tidningar och bloggar jag läser, vem jag mejlar och pratar i telefon med och även vad jag handlar på internet. Är det överhuvudtaget möjligt att tänka sig sådan kontroll någon annanstans? Att man skulle registrera varje brev man skickade eller varje tidning man köpte. Nej, det är det ju inte. Så varför är det acceptabelt på nätet?
Argument som ”så länge man har rent mjöl i påsen så drabbas man inte” har för mig inget värde. Om det var så, varför accepterar vi inte fullskalig kameraövervakning, åsiktsregistrering, upphävande av brevhemligheten, etc. etc. Så länge man inte gör något fel har man inget att frukta! Eller? För mig är det djupt obehagligt att staten ska veta mer om mig än vad till exempel min närmaste familj gör. Mitt privatliv är just mitt, annars är det inte längre privat. Det är upp till mig att bestämma vem som ska veta vad om mig så länge jag inte begått ett brott. Intrång av den här typen kommer att leva till att människor begränsar sitt eget beteende av rädsla för eventuella repressalier, oavsett hur ärliga och fromma små lamm de är.

Dessutom finns det något som heter ändamålsglidning, som förr eller senare sker i nästan alla fall av informationsregistrering, vilken form det än sker. Ett exempel är det svenska blodbanksregistret PKU som startades i forskningssyfte, men som polisen har velat använda i brottsbekämpande syfte. Detta har också lett till att fler och fler kräver utträde, och därmed undergrävs forskningen som var originalsyftet. I Storbrittanien har register av en typ som nämns ovan använts till att få fast trafiksyndare, något som väl verkligen inte är ett grovt brott. I Sverige har i vissa fall ändamålsglidning skett innan lagen ens gått igenom, vilket Polismetodutredningen är ett exempel på.Så fort staten har fått tillgång till vår information en gång kan de stifta nya lagar och förordningar som tillåter annat utnyttjande av informationen än som var tänkt från början, och med all säkerhet kommer vi inte att få tycka till i frågan genom exempelvis folkomröstning.

Den massregistrering av i förlängningen beteenden, åsikter och annat som nu har blivit aktuell är inte acceptabel. Det handlar om grova intrång i din och min integritet och i vårt privatliv. En del av lagarna bryter dessutom mot vår grundlag, vilket är något vi alla bör se mycket, mycket allvarligt på. Det är dags att börja göra ordentligt motstånd för att skydda vår personliga frihet på såväl internet som i verkligheten.

Här finns en annan sammafattning av de olika datalagringslagarna. Bra bloggar som jag läser är Henrik Alexandersson, Oscar Swartz och opassande. Genom att hålla oss informerade och engagerade kan vi motverka utvecklingen och på sikt vända den.

Det här är vår tids viktigaste frihetsfråga. Du kan göra något åt saken. Vad tänker du göra?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: