Du som är oskyldig har allt att frukta

Hade en så absurd konversation på jobbet idag. En kille på herravdelningen är uppvuxen på Kuba, och vi pratade lite om hur det var. Bl.a. tyckte han att det var jättebra att det inte fanns vapen, för dem har Fidel tagit bort, och i varje gathörn står det poliser utposterade så att folk inte ska kunna begå brott. So far, so good. Sedan berättade han även att på varje gata, finns det minst en person har ansvar för att hålla koll på alla som bor där, se till att de har jobb, och att folk inte beter sig märkligt. Han menade att det var jättebra, för de personerna märker direkt när någon beter sig underligt. Sedan drog han även några historier för att exemplifiera hur allt är annorlunda i Sverige, att han inte vet något om sina grannar och han har följt efter mystiska personer som gått in i hans port. När jag berättade att jag släpper in vem som helst i min port och att jag aldrig skulle gå runt och misstänka folk var det någon annan som sa menade att det är så många pensionärer blir rånade.

Förlåt, men jag bryr mig verkligen inte.

Jag vägrar leva i ett samhälle där jag förväntas misstänka människor, bara för att jag inte känner dem. Där jag förväntas hålla dörrar låsta, ställa frågor och vara allmänt ohjälpsam därför att jag inte kan veta om andra har rent mjöl i påsen. Om jag ska hem till en kompis och har glömt koden, eller står utanför min port utan nyckel, så vill jag att någon ska hjälpa mig in, även om de inte känner mig (och jag känner verkligen inte alla mina grannar, bor över 30 familjer i mitt hur och jag har bott där bara i ett år).

För det är i själva verket det övervakningssamhället handlar om. Det handlar inte om huruvida mitt mjöl är rent eller smutsigt, det handlar om att vi alla kommer behandlas som om det verkligen är smutsigt.

Tänk såhär. Om du är person som begår ett brott, gör du ett medvetet riskkalkylerande. Du vet att du kan åka fast. Att du kan bli utsatt för en brottsundersökning, med allt vad det innebär, och kanske få fängelse. Det är redan idag helt lagligt att avlyssna och bevaka personer som är misstänkta för brott. Men som sagt,  som brottsling väljer du att ta den risken. Skillnaden med teledatalagring, FRA och allt det andra är att med dem måste alla medborgare, skyldiga som oskyldiga, misstänka eller ej, ta samma risk. Du och jag, som kanske aldrig brutit mot lagen, måste ändå hålla i bakhuvudet att vi hela tiden är spårade. Att positionen på våra mobiler sparas, att samtalskontakter registreras.

Vi blir helt enkelt betraktade som brottslingar.

Men de verkliga brottslingarna kommer inte att utsättas för någon ökad risk. För dem är övervakning och spårning redan en realitet, något de måste räkna med och skydda sig mot. För dem kommer livet att fortsätta precis om innan. De enda som måste ändra på sina liv, som helt plötsligt måste ta med i beräkningen att allt vi gör är övervakat. Det är du och jag. Vanliga människor, som förmodligen inte gjort något värre än att laddat ner några mp3or eller provsmakat lösgodis fast man inte får.

Johanna Sjödin hade ett jättebra inlägg idag som handlade om ”frivilliga” drogtester på en skola. Elever på industriprogrammet väljs ut slumpmässigt för att göra drogtester, eftersom de jobbar med farliga maskiner. Om man testas positivt blir man placerad i en speciell klass. En del elever verkade tycka att testen var kränkande, men gjorde dem ändå. Om man helt enkelt inte vill göra testet, blir man behandlad som om man testat positivt, och placerad i specialklass tills man lämnar ett urinprov som är negativt. Förlåt, men hur är det ett frivilligt drogtest?

Ett annat färskt exempel är när Thomas Bodström inte ville genomföra samma typ av drogtest, efter att ha fått klart för sig att det skulle ske genom urinprov. Maud Olofsson tyckte att han nu var tvungen att genomföra testet ändå, för att få bort misstankar. Vilka misstankar?Samma Maud har för övrigt pressar Fredrik Federley till drogtest, för att ”hjälpa” honom bli av med samma typ av misstankar, då om att han använde kokain.

Det är bara några få exempel på hur det redan är, och hur saker och ting kan bli som de här attityderna tillåts att frodas och växa. När vi blir mer och mer medvetna om vad som helt plötsligt är misstänkt beteende, och blir mer och mer på vår vakt mot våra medmänniskor. Frivillighet förbyts i förväntan, som blir till misstanke. I slutändan ett samhälle där vi alltid måste vara beredda att rentvå våra namn och blotta allt om oss själva.  Där vi alltid måste akta oss för att göra något underligt som kan tilldra sig omgivningens uppmärksamhet och misstänksamhet.

Om en vecka är det val. Jag kommer att rösta på Piratpartiet. Inte på grund av att jag tycker att fri fildelning är det viktigaste som finns. Utan för att jag inte vill leva i ett samhälle som betraktar mig som en brottsling.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Du som är oskyldig har allt att frukta”

  1. Skyldig tills motsatsen är bevisad ? | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället Says:

    […] du leva i ett samhälle där alla dina grannar är misstänkta knarkare, terrorister eller mördare ? Det här inlägget postades i grundlag, lagar och har märkts med etiketterna integritet, […]

  2. Tomas Kronvall Says:

    Väl skrivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: