Eftermiddag på Nordiska

Nordiska muséet

Åkte till Nordiska museet efter skolan idag. Inte för någon utställning, utan för deras bibliotek, som är specialiserat på kulturhistoria, framför allt svensk, nordisk och i viss mån europeisk. Jättemysigt. De har bl.a. flera hyllmetrar dräkthistoria, och hur mycket gamla modetidningar som helst. Dessutom står alla böcker i sådana där hyllor som man måste flytta på med en stor vev på kanten, för att komma in emellan. Känns som att man är i en stort viktigt arkiv och gräver i hemligheter. Vilket ju är sant!

Lånade lite böcker till mitt dräkthistoriaarbete, om underkläder. Egentligen skulle mitt arbete handla om något helt annat, nämligen mensskydd. Mest för att jag blev rätt chockad över att höra att kvinnor inte använde underbyxor förrän i slutet av 1800-talet, och att de då inte ens var hopsydda i grenen. Hur gör man då liksom? Men tyvärr har det var för svårt att hitta information om det, så nu blir det underkläder istället.
Ska göra en kollektion inspirerat av arbetet också, vilket känns riktigt nervöst. Hittills har jag valt att fokusera på underkläder som formande plagg. Både något som formar kroppen (korsetter, bhar) men även något som hjälper till att forma kläderna (underkjolar, krinoliner). Dessutom har jag valt att ta in en del industriella referenser, eftersom bl.a. krinoliner fick sin storhetstid under industrialismen då man fabrikstillverkade dem. Så det blir plagg med jättekonstiga uppbyggda siluetter, typ stora axlar och höfter, tillverkade i material med industrikänsla, typ plast, stålskenor, neopren (våtdräktstyg) och sånt där. Vet inte riktigt hur jag ska få ihop det, men det får gå.
Vill mest ge mig själv en utmaning i att inte tolka allting så bokstavligt. Brukar annars bli så när jag designar. T.ex. så tänkte jag först att jag skulle göra en kollektion med lösa knäbyxor, babydollklänningar etc. i pastellfärger. Så uppenbart! Så nu försöker jag verkligen vända min inspiration till något helt annat. Får se hur det går!

När jag ändå var på Nordiska och det är gratis inträde på onsdagar så passade jag på att gå på två utställningar, ”Dandy” och ”Modemakt”. Dandy var rätt liten, dessutom var hela stället fullt av människor som drack champagne och presenterade sig för varandra, kändes som att jag hade gått rakt in på ett privat vernissage. Pinsamt! Så jag stannade inte så länge. På modemaktuställningen gick jag mest runt och var förvirrad tills jag insåg att jag hade misstolkat hela temat. Jag har hela tiden trott att Modemakt skulle handla om maktsymboler i mode, och hur dessa har förändrats genom tiderna. Men påväg ut därifrån insåg jag att det egentligen handlade om modets makt över människor, och vad man kan göra mot sin kropp för modets skull. Fattade helt plötsligt varför det var sådant fokus på 1700-talsklänningar och korsetter. Tyvärr inte så intressant för mig som läst dräkthistoria, mer än att det är kul att de exempel på de dräkter man läst om på riktigt. Men jag tror att det är en rolig utställning för dem som bara är intresserade av mode och hur man har klätt sig i olika tider.

F.ö. måste jag bara tillägga hur mycket jag älskar hela palatset som Nordiska är inhyst i. Så himla fantastisk byggnad! Byggdes till världsutställningen i Stockholm 1897, under art nouveauns storhetstid. Ser ut som ett slott ungefär. Känns så speciellt att gå omkring där, det sitter verkligen historia i själva byggnaden.

Btw, som ni kanske märkt har jag inte mobilbloggat så mycket som jag lovat. Det beror på att min wordpressapp har bestämt sig för att börja krascha typ varje gång jag ska skriva ett inlägg. Svinirriterande! Hoppas att det löser sig till imorgon, för då ska vi börja med våra egna byxor! Spännande spännande.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: